Lagar du bör känna till som e-handlare

Att driva ett företag kräver att man vet en del om de rådande svenska lagarna som rör företagsamhet i olika former. Detta är speciellt viktigt för e-handlare, eftersom det finns lagar som är speciellt inriktade på dessa typer av verksamheter.

En av de viktigaste lagarna en e-handlare behöver känna till är e-handelslagen. Denna lag, tillsammans med en del andra lagar, styr en hel del av ditt arbete som e-handlare. I korthet så går e-handelslagen ut på ett antal olika punkter och krav du måste ha kännedom kring och som du måste följa. Du som säljare måste exempelvis lämna ditt eller företagets namn, adress, e-post och organisationsnummer någonstans på din webbutiks hemsida. Det kanske känns lite utlämnande för vissa, men faktum är att det är väldigt enkelt att hitta den informationen om ett företag ändå genom att använda sidor som allabolag.se eller ratsit.se. Det går oftast att hitta denna typ av information på ”Om oss”-sidan.

E-handelslagen innebär även att du som säljare har skyldighet att klart och tydligt ange pris för dina varor och tjänster. Om det tillkommer kostnader, som exempelvis skatt och frakt, så måste detta framgå tydligt för eventuella kunder.

Som säljare måste du enligt e-handelslagen även kunna uppfylla av vissa krav när du tar emot en beställning. Du måste göra det möjligt för kunden att kunna upptäcka och ändra eventuella fel vid en beställning, informera om hur man gör detta samt hur man genomför hela beställningen. Kunden måste sedan genast få en bekräftelse på sin beställning i någon form, på samma sätt som att du får ett kvitto när du köper i en vanlig markbutik. Alla köpvillkor måste finnas tillgängliga för kunderna och gå att ladda ner eller skriva ut om kunden vill göra det.

Som du märker så finns det ett antal punkter som anger att du måste göra viss information tillgänglig för kunden, men även vissa tekniska aspekter som måste följas. Det gör det extra viktigt att hitta en bra plattform till din e-handel. Genom att göra ett bra val från början slipper du en hel del besvär längre fram. Genom att välja en bra plattform för din e-handel så kommer du att få möjligheter i framtiden att förändra allt eftersom du växer som e-handlare. Det du har behov för idag kanske du har vuxit ur om ett halvår eller ett år. Då är det bra att ha en leverantör som kan hjälpa dig att bygga ut din plattform så att den passar dina behov.